
Czekolada dubajska - przepis, który pozwoli Ci zaoszczędzić. Zobacz, jak zrobić ten hit internetu!

Składniki
Do przygotowania znakomitego deseru prosto z Dubaju potrzebna będzie wysokiej jakości czekolada (mleczna, deserowa lub gorzka) oraz kilka innych składników. Oto lista niezbędnych produktów:
- 300 g ulubionej czekolady
- 100 g ciasta kataifi
- 50 g masła
- 100 g pasty pistacjowej
- sól do smaku
Opcjonalnie:
- 15 g tahini – aby wzbogacić smak deseru
- 2 łyżki oleju roślinnego – aby rozluźnić konsystencję nadzienia
- 1 łyżka cukru pudru lub miodu – aby uzyskać słodszy smak nadzienia
Jak zrobić czekolada dubajska - przepis, który pozwoli ci zaoszczędzić. zobacz, jak zrobić ten hit internetu!
- Pracę rozpocznij od pocięcia ciasta kataifi na krótsze, kilkucentymetrowe kawałki.
- Rozpuść na patelni masło i wrzuć pocięte nitki ciasta. Smaż przez kilka minut do uzyskania pożądanego złotego koloru oraz chrupkości. Zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Posiekaj czekoladę na drobne kawałki i przejdź do rozpuszczenia jej w kąpieli wodnej. Jeśli chcesz zadbać o perfekcyjną teksturę i trwałość czekolady, zajrzyj do wskazówek na końcu artykułu.
- Połowę roztopionej masy czekoladowej przelej do dużej silikonowej foremki na czekoladę (np. 25 cm x 13 cm). Masa powinna pokryć nie tylko całe dno, ale również ścianki foremki na wysokości ok. 2 cm. Pozostaw do zastygnięcia.
- Teraz możesz przygotować nadzienie pistacjowe. W tym celu przestudzone ciasto kataifi należy wymieszać z pastą pistacjową, szczyptą soli oraz opcjonalnymi dodatkami.
- Na zastygniętą czekoladę w foremce rozłóż przygotowane nadzienie pistacjowe oraz równomiernie rozprowadź po całej powierzchni.
- Masę pistacjową pokryj resztą rozpuszczonej czekolady. Całość pozostaw do zastygnięcia.
- Gotowy deser wyjmij z foremki i udekoruj ulubionymi dodatkami.
Wskazówki
Co zrobić, aby deser inspirowany specjałem ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich zachwycał swoim wyglądem i smakiem? Przygotowaliśmy kilka praktycznych wskazówek.
Jak zadbać o perfekcyjną teksturę i trwałość dubajskiej czekolady?
Aby czekoladowe wyroby zachwycały doskonałym smakiem i wyglądem, warto podczas ich przygotowania zastosować proces temperowania czekolady. Na czym on polega? Podczas temperowania czekolada jak poddawana stopniowemu podgrzewaniu i schładzaniu, dzięki czemu na koniec uzyskuje gładką, błyszczącą i chrupiącą teksturę.
Istnieje wiele metod temperowania czekolady w warunkach domowych. Może to być kąpiel wodna, temperowanie w mikrofali lub na marmurowej powierzchni. Aby czekolada pozostała chrupiąca, najlepiej przechowuj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. W sieci dostępnych jest wiele wskazówek umożliwiających prawidłowe przeprowadzenie procesu temperowania czekolady.
Jakiej pasty pistacjowej użyć do przygotowania czekolady dubajskiej?
Przede wszystkim pasty pistacjowej nie należy mylić z kremem pistacjowym, który najczęściej jest produkowany przy użyciu wielu substancji konserwujących oraz innych szkodliwych dodatków. Aby uzyskać jak najczystszą i najwierniejszą postać dubajskiego deseru, warto wykorzystać samodzielnie przyrządzoną pastę pistacjową lub kupny produkt wysokiej jakości, który nie posiada żadnych dodatkowych składników, a jedynie zmielone pistacje. Taka pasta to samo zdrowie i pełnia smaku.
Czym udekorować czekoladę dubajską?
Ekskluzywny charakter deseru możesz podkreślić poprzez udekorowanie go jadalnym złotem. Warto to zrobić już na samym początku jej przyrządzania. W tym celu na dno foremki wysyp odrobinę jadalnego złota. Dobrze sprawdzi się także złoty brokat spożywczy.
Innym sposobem ozdobienia deseru dubajskiego jest polanie go odrobiną roztopionej białej czekolady oraz posypanie rozdrobnionymi pistacjami lub świeżymi borówkami. Ta forma dekoracji nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje.