Nalewka ze śliwek — jesienny przepis babci
03.09.2024
Czekoladowe placki gryczane z kaszy
średni
2
02.11.2023Zdrowe, wegańskie placki czekoladowe na bazie kaszy gryczanej. Bez dodatku cukru, słodkie dzięki daktylom. Wystarczy kilka prostych składników.
Składniki
- kasza gryczana jasna niepalona – 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne – 1 filiżanka (200 ml)
- daktyle – 1 filiżanka (200 ml)
- kakao – 3 łyżki
- sól – 1/3 łyżeczki
- olej – do smażenia
Jak zrobić czekoladowe placki gryczane z kaszy
- Kaszę dokładnie przepłucz i zalej na noc wodą (2 cm ponad poziom kaszy).
- Daktyle gotuj na parze przez kilka minut, żeby zmiękły.
- Odcedź kaszę i przełóż ją do blendera.
- Dodaj daktyle, kakao, sól i mleko roślinne.
- Zblenduj składniki na gładką masę.
- Łyżką nakładaj placki na rozgrzaną patelnię cienko posmarowaną olejem.
- Smaż przez chwilę z obu stron.
- Placki możesz podać z owocami, musem lub dżemem owocowym, czekoladą, masłem orzechowym lub roślinnym jogurtem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze