Dolmades - greckie gołąbki

Przepis na Dolmades - greckie gołąbki
Czas przygotowania75 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Dolmades – greckie gołąbki to alternatywa dla tradycyjnych, polskich, mięsnych gołąbków. Farsz przyrządzony jest z brązowego ryżu, orzechów włoskich i rodzynek, a następnie zawinięty w liście winorośli. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

  • 200 g długoziarnistego brązowego ryżu
  • 24 duże liście winorośli w zalewie, odsączonych (ok. 115 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g rodzynków
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • sól i pieprz
  • Do podania:
  • plasterki lub łódeczki cytryny
  • gałązki świeżego koperku, natki pietruszki lub mięty

Promocje na składniki

Jak zrobić dolmades - greckie gołąbki

  1. Wrzucić ryż do rondla i wlać 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć szczelną pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu 30-40 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia.
  2. W czasie, gdy ryż się gotuje, odsączyć liście winorośli, przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.
  3. Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, ale się nie przyrumieni.
  4. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, miętę, koperek, skórkę cytryny i rodzynki.
  5. Wrzucić orzechy na małą patelnię i uprażyć je na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż przyrumienią się lekko i zaczną wydawać silny zapach.
  6. Wrzucić uprażone orzechy do cebuli. Dodać ugotowany ryż i sok z cytryny (być może nie będzie potrzebny cały) oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać.
  7. Rozłożyć liście winorośli płasko na blacie. Nałożyć na środek każdego około 2 łyżki nadzienia. Złożyć na pół od strony ogonka, zawinąć boki i zrolować.
  8. Podobnie przygotować pozostałe gołąbki.
  9. Ułożyć gołąbki złączeniem do dołu w koszyku do gotowania na parze. Posmarować z wierzchu pozostałą łyżką oliwy. Przykryć i gotować 10-15 minut, aż będą bardzo gorące.
  10. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.