Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Dolmades - greckie gołąbki
75 min
średni
02.11.2023
Dolmades – greckie gołąbki to alternatywa dla tradycyjnych, polskich, mięsnych gołąbków. Farsz przyrządzony jest z brązowego ryżu, orzechów włoskich i rodzynek, a następnie zawinięty w liście winorośli. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 200 g długoziarnistego brązowego ryżu
- 24 duże liście winorośli w zalewie, odsączonych (ok. 115 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 50 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- sól i pieprz
- Do podania:
- plasterki lub łódeczki cytryny
- gałązki świeżego koperku, natki pietruszki lub mięty
Jak zrobić dolmades - greckie gołąbki
- Wrzucić ryż do rondla i wlać 600 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, przykryć szczelną pokrywką i gotować na bardzo małym ogniu 30-40 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Zdjąć z ognia.
- W czasie, gdy ryż się gotuje, odsączyć liście winorośli, przepłukać zimną wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Rozgrzać w rondlu 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie, ale się nie przyrumieni.
- Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki, miętę, koperek, skórkę cytryny i rodzynki.
- Wrzucić orzechy na małą patelnię i uprażyć je na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż przyrumienią się lekko i zaczną wydawać silny zapach.
- Wrzucić uprażone orzechy do cebuli. Dodać ugotowany ryż i sok z cytryny (być może nie będzie potrzebny cały) oraz sól i pieprz. Starannie wymieszać.
- Rozłożyć liście winorośli płasko na blacie. Nałożyć na środek każdego około 2 łyżki nadzienia. Złożyć na pół od strony ogonka, zawinąć boki i zrolować.
- Podobnie przygotować pozostałe gołąbki.
- Ułożyć gołąbki złączeniem do dołu w koszyku do gotowania na parze. Posmarować z wierzchu pozostałą łyżką oliwy. Przykryć i gotować 10-15 minut, aż będą bardzo gorące.
- Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze