Domowy imbir marynowany

Przepis na Domowy imbir marynowany
Czas przygotowania15 min + marynowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 225 g świeżego imbiru
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej
  • 225 ml octu ryżowego
  • 5 łyżek cukru

Promocje na składniki

Jak zrobić domowy imbir marynowany

  1. Imbir umyć i obrać – najlepiej oskrobując go łyżeczką. Pokroić na kawałki lub cieniutkie plasterki i włożyć do miski. Posypać solą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie przełożyć go do czystego (sterylnego) słoika.
  2. W rondelku wymieszać ocet z cukrem, aż cukier się całkiem rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie wrzącą zalewą zalać imbir w słoiku.
  3. Poczekać, aż ostygnie, a następnie zakręcić słoik pokrywką. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 tydzień.
  4. Jeśli nie było to zrobione wcześniej przed podaniem pokroić imbir na bardzo cieniutkie plasterki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.