Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Duszona wołowina z makaronem
90 min
średni
02.11.2023
Duszona wołowina z makaronem to pyszna propozycja obiadowa. Delikatne i miękkie duszone mięso wołowe z makaronem fettuccine i sosem pomidorowo-śmietanowym z pieczarkami to smakowite danie, które zasmakuje każdemu domownikowi.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 340 g chudej wołowiny do duszenia, pokrojonej w kostkę lub krótkie plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 1 litr bulionu wołowego lub warzywnego
- 225 g makaronu fettuccine lub podobnego
- 1 łyżka posiekanych świeżych liści oregano lub 1 łyżeczka suszonych
- sól i pieprz
- 3 łyżki śmietany 18%
- 8 pieczarek
Jak zrobić duszona wołowina z makaronem
- Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i dodać wołowinę. Przyrumienić ją ze wszystkich stron, często mieszając. Wyjąć podsmażone mięso łyżką cedzakową.
- Wrzucić cebulę do rondla i smażyć około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać pieczarki w plasterkach, przecier pomidorowy, czosnek oraz 600 ml bulionu. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Wrzucić wołowinę z powrotem do rondla. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż zrobi się miękkie.
- Dodać makaron i oregano razem z resztą bulionu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 20–25 minut, aż makaron zmięknie.
- Kiedy całość będzie gotować śmietanę wlać do kubka i wymieszać z łyżką wlanego do niej sosu. Następnie przelać całość z powrotem do rondla i wymieszać. Podawać od razu.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze