Duszona wołowina z makaronem

Przepis na Duszona wołowina z makaronem
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Duszona wołowina z makaronem to pyszna propozycja obiadowa. Delikatne i miękkie duszone mięso wołowe z makaronem fettuccine i sosem pomidorowo-śmietanowym z pieczarkami to smakowite danie, które zasmakuje każdemu domownikowi.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić duszona wołowina z makaronem

  1. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu i dodać wołowinę. Przyrumienić ją ze wszystkich stron, często mieszając. Wyjąć podsmażone mięso łyżką cedzakową.
  2. Wrzucić cebulę do rondla i smażyć około 5 minut, często mieszając, aż zmięknie. Dodać pieczarki w plasterkach, przecier pomidorowy, czosnek oraz 600 ml bulionu. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  3. Wrzucić wołowinę z powrotem do rondla. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować mięso na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, aż zrobi się miękkie.
  4. Dodać makaron i oregano razem z resztą bulionu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Dusić 20–25 minut, aż makaron zmięknie.
  5. Kiedy całość będzie gotować śmietanę wlać do kubka i wymieszać z łyżką wlanego do niej sosu. Następnie przelać całość z powrotem do rondla i wymieszać. Podawać od razu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.