Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Eklerki z bitą śmietaną
80 min
średni
02.11.2023
Eklerki z bitą śmietaną to klasyczny wypiek deserowy. Upieczenie ich w domu jest naprawdę proste, dlatego polecamy wypróbować ten przepis nawet tym niewprawionym w pieczeniu. Najlepiej podawać z dodatkiem świeżych, kwaskowych w smaku owoców np. malin, jagód czy borówek.
Składniki
- 1 szklanka (250 ml) wody
- 150 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- czekolada mleczna lub gorzka
- kilka łyżek słodkiej śmietanki
Jak zrobić eklerki z bitą śmietaną
- Wodę podgrzać z masłem. Gdy tłuszcz się rozpuści, zmniejszyć ogień palnika i dosypać mąkę, energicznie mieszając. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
- Nagrzać piekarnik do 200 st C.
- Gdy masa na ciasto przestygnie (nie musi być zupełnie zimna) dodać do niej po jednym jajku cały czas mieszając.
- Można użyć drewnianej gałki do ucierania, łyżki lub miksera z końcówkami do ciasta. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
- Wycisnąć ciasto na papier do pieczenia przy pomocy szprycy, formując eklerki. Należy pamiętać, że ciasto wyrośnie. Piec w 200 st C przez 30-40 minut.
- Śmietaną ubij w mikserze. Pod koniec miksowania dodaj przesiany cukier puder i mieszaj do całkowitego połączenia ze śmietaną. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia.
- Ostudzone eklerki przekrawamy na pół i nakładamy na jedną część bitą śmietaną. Składamy i polewamy roztopiona czekoladą (roztapiamy czekoladę na parze i dolewamy śmietanę, cały czas dokładnie mieszając).
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze