Farfalle z pikantnymi kiełbaskami

Przepis na Farfalle z pikantnymi kiełbaskami
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
Liczba komentarzy 1
02.11.2023

Farfalle z pikantnymi kiełbaskami to prosta do przyrządzenia propozycja, która dobrze sprawdzi się jako drugie danie. Makaron farfalle z sosem pomidorowym z pomidorów z puszki oraz plasterkami pikantnej, wieprzowej kiełbasy smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie nie zajmie dużo czasu.

Składniki

  • 4 duże lub 6 średnich pikantnych kiełbasek wieprzowych (ok. 400 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki, najlepiej zblendowanych
  • 400 g makaronu farfalle
  • ¼ łyżeczki pokruszonych suszonych płatków chili
  • liście świeżej bazylii, duże porwane na kawałki

Promocje na składniki

Jak zrobić farfalle z pikantnymi kiełbaskami

  1. Pokroić każdą kiełbaskę na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić kiełbaski i smażyć przez ok 4 minuty, często mieszając. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez minutę dwie, cały czas mieszając, a następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na małym ogniu przez 5–10 minut.
  2. W międzyczasie w dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente.
  3. Do sosu dodać paprykę oraz chili, doprawić pieprzem. Podgrzewać jeszcze przez minutę.
  4. Odcedzić makaron i nałożyć do podgrzanej miski. Skosztować sos i w razie potrzeby dodać więcej soli i pieprzu. Polać sosem makaron i delikatnie wymieszać. Posypać bazylią i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.
Avatar Jan Ding 09.05.2023 najbardziej podobają mi sie przepisy na :Prówki w cieście francuskim, Zua buraczkowa