Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Frittata z makaronem
45 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 100 g makaronu (lub 230 g ugotowanego makaronu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 duża cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 8 jajek
Jak zrobić frittata z makaronem
- Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 5-6 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić.
- Oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić czosnek i cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zaczną się rumienić.
- Roztrzepać jajka z 3 łyżkami wody i przyprawami i wlać na patelnię. Dodać makaron.
- Podgrzewać na małym ogniu 8–10 minut, aż omlet będzie lekko ścięty. W tym czasie rozgrzać opiekacz. Przenieść całą patelnię do opiekacza i ustawić ją jak najwyżej, pod samą grzałką. Opiekać kilka minut, aż góra się przyrumieni.
- Podawać frittatę pokrojoną w trójkąty, z chlebem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze