Frittata z ziemniakami i parmezanem

Przepis na Frittata z ziemniakami i parmezanem
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Frittata z ziemniakami i parmezanem to smakowita i sycąca propozycja, przygotowana z jajek, ziemniaków, tartego parmezanu, cebuli i pietruszki. Dobrze sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na późne śniadanie. Polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić frittata z ziemniakami i parmezanem

  1. Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Odcedzić i przykryć, żeby warzywa nie wystygły.
  2. Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić cebulę i obsmażać, często mieszając, około trzy minuty, aż zmięknie.
  3. Do podsmażonej cebuli dodać ziemniaki. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.
  4. Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki, serem i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać. Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.
  5. Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni. Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.
  6. Rozgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Umieścić patelnię z frittatą pod opiekaczem i opiekać 2 minuty, aż wierzch dobrze się zetnie. Można nakłuć frittatę nożem, aby sprawdzić, czy środek także jest już gotowy.
  7. Po wyjęciu patelni spod opiekacza odstawić ją na 2 minuty, a potem zsunąć frittatę na talerz. Podawać na gorąco albo na zimno, pokrojoną w trójkąty.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.