Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Frittata z ziemniakami i parmezanem
30 min
średni
02.11.2023
Frittata z ziemniakami i parmezanem to smakowita i sycąca propozycja, przygotowana z jajek, ziemniaków, tartego parmezanu, cebuli i pietruszki. Dobrze sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na późne śniadanie. Polecamy wypróbować ten przepis.
Składniki
- 700 g ziemniaków, przekrojonych wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
- 6 jajek
- 4 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1/4 szklanki parmezanu, startego
Jak zrobić frittata z ziemniakami i parmezanem
- Wrzucić ziemniaki do garnka z gotującą się wodą. Doprowadzić znów do wrzenia, zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu 5 minut. Odcedzić i przykryć, żeby warzywa nie wystygły.
- Rozgrzać na dużym ogniu teflonową patelnię o średnicy 25 cm. Wlać oliwę i rozprowadzić po całej patelni. Kiedy oliwa się rozgrzeje, zmniejszyć gaz. Wrzucić cebulę i obsmażać, często mieszając, około trzy minuty, aż zmięknie.
- Do podsmażonej cebuli dodać ziemniaki. Smażyć 8 minut, mieszając i przewracając warzywa, aż ziemniaki będą miękkie. Potem zdjąć patelnię z ognia.
- Ubić w dużym naczyniu jajka z natką pietruszki, serem i pieprzem. Przełożyć warzywa łyżką durszlakową do jajek, dokładnie wymieszać. Jeśli kawałki warzyw przywarły do patelni, należy dokładnie ją oczyścić, a przed dalszym smażeniem dodać jeszcze łyżkę oliwy.
- Patelnię z oliwą od smażenia warzyw postawić z powrotem na średnim ogniu. Kiedy patelnia się rozgrzeje, wlać na nią masę jajeczną, rozkładając warzywa równo na całej powierzchni. Smażyć frittatę, poruszając patelnią, 3-4 minuty, aż krawędzie się zetną, a wierzch zacznie się ścinać.
- Rozgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Umieścić patelnię z frittatą pod opiekaczem i opiekać 2 minuty, aż wierzch dobrze się zetnie. Można nakłuć frittatę nożem, aby sprawdzić, czy środek także jest już gotowy.
- Po wyjęciu patelni spod opiekacza odstawić ją na 2 minuty, a potem zsunąć frittatę na talerz. Podawać na gorąco albo na zimno, pokrojoną w trójkąty.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze