Gęsta zupa rybna

Przepis na Gęsta zupa rybna
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • szczypta szafranu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 55 g plasterków chudego wędzonego boczku bez skóry, posiekanego
  • 85 g ziemniaków obranych i pokrojonych w drobną kostkę
  • 85 g pasternaku pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 85 g cebuli, drobno posiekanej
  • 1 liść laurowy
  • 1 pasek skórki z limonki
  • 750 ml bulionu rybnego, najlepiej domowej roboty
  • 250 g filetu z łupacza, bez skóry, pokrojonego na małe kawałki
  • sól i pieprz
  • 4 posiekane cebulki dymki, do przybrania

Promocje na składniki

Jak zrobić gęsta zupa rybna

  1. Wrzucić nitki szafranu na małą patelnię i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając, aż zaczną wydzielać mocny zapach. Wyłożyć je od razu na talerzyk i odstawić.
  2. Rozgrzać oliwę w dużym teflonowym rondlu, wrzucić boczek i smażyć około 2 minut na średnim ogniu, mieszając. Dodać ziemniaki, pasternak, seler oraz cebulę i delikatnie smażyć przez minutę, często mieszając.
  3. Dodać szafran, liść laurowy oraz skórkę z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, częściowo przykryć rondel i dusić około 8 minut, mieszając kilka razy, aż warzywa będą prawie miękkie.
  4. Ułożyć kawałki łupacza na warzywach. Zmniejszyć ogień na maleńki i szczelnie przykryć rondel. Dusić 7–8 minut, aż ryba będzie dzielić się na płatki, a wszystkie warzywa zmiękną. Wyjąć z naczynia i wyrzucić liść laurowy i skórkę z limonki.
  5. Wlać zupę do misek, posypać posiekaną dymką i natychmiast podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.