Gołąbki ukraińskie

Przepis na Gołąbki ukraińskie
Czas przygotowania120 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Gołąbki ukraińskie to ciekawa, wegańska wersja tego znanego i cenionego w Polsce dania. Farsz składa się z ziemniaków, kaszy gryczanej, jaglanej i manny. Proponujemy podawać z sosem pieczarkowym.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić gołąbki ukraińskie

  1. Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście. Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy.
  2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski.
  3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia.
  4. Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami, wymieszać.
  5. Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nitką.
  6. Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
  7. Gołąbki można podsmażyć, będą wtedy bardziej kaloryczne.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.