Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Gołąbki ukraińskie
120 min
średni
02.11.2023
Gołąbki ukraińskie to ciekawa, wegańska wersja tego znanego i cenionego w Polsce dania. Farsz składa się z ziemniaków, kaszy gryczanej, jaglanej i manny. Proponujemy podawać z sosem pieczarkowym.
Spis treści:
Składniki
- 1 średnia kapusta włoska lub zwykła
- sos pieczarkowy (opcjonalnie)
- Na farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 3 średnie cebule + 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka kaszy manny
- sól, pieprz biały mielony, chili na czubku łyżeczki
- 600 ml bulionu warzywnego
Jak zrobić gołąbki ukraińskie
- Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście. Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy.
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia.
- Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami, wymieszać.
- Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nitką.
- Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny.
- Gołąbki można podsmażyć, będą wtedy bardziej kaloryczne.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze