Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Grillowany kurczak po azjatycku
30 min + marynowanie
średni
02.11.2023
Grillowany kurczak po azjatycku to grillowane piersi z kurczaka w marynacie pełnej przypraw, o intensywnym smaku. Znajdziemy w niej np. sos sojowy, olej sezamowy, miód czy imbir. Polecamy na grilla – zarówno elektrycznego, jak i węglowego.
Składniki
- 60 ml (1/4 szklanki) sosu sojowego
- 4 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- 3 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
Jak zrobić grillowany kurczak po azjatycku
- W małej miseczce nadającej się do użycia w mikrofalówce wymieszać sos sojowy z olejem sezamowym, miodem, imbirem i czosnkiem.
- Gotować w kuchence mikrofalowej na średnim poziomie mocy przez 1 minutę, a następnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 30 sekund, uważając, żeby mieszanina się nie zagotowała.
- Filety z kurczaka włożyć do płytkiego naczynia. Polać mieszaniną z sosem sojowym i odstawić na 15 minut, aby przeszły przyprawami.
- Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury. Z naczynia z kurczakiem odlać marynatę do małego rondelka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstawić (później będzie użyta do polewania kurczaka).
- Ruszt grilla lekko posmarować tłuszczem. Grillować kurczaka przez 6-8 minut na każdą stronę albo do chwili, gdy wyciekający z niego sok będzie przejrzysty.
- Często polewać marynatą. Kurczak powinien mieć piękny złotobrązowy kolor.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze