Grzybki marynowane

Przepis na Grzybki marynowane
Czas przygotowania60 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Grzybki marynowane to przepis na jesienne zaprawy, dzięki którym po obfitych grzybobraniach możemy zachować smak grzybów na cały rok. Wybrane grzyby, np. podgrzybki czy prawdziwki, należy włożyć do słoików, zalać zalewą, pasteryzować i gotowe.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić grzybki marynowane

  1. Grzyby oczyścić i wypłukać. Zagotować w dużym garnku, następnie zmienić wodę i ponownie zagotować. Odcedzić. Jeśli mamy duże grzyby to należy je pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Przygotowane grzyby powkładać do ½ l słoiczków – zapełnić ¾ każdego słoika, tak aby zostawić miejsce na zalewę.
  3. Zagotować w dużym garnku wodę z cukrem, octem, solą, liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą i ziarnami pieprzu. Gotować ok. 5 min.
  4. Ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać słoiki prawie do pełna. Pomieszać grzyby z zalewą.
  5. Słoiki dobrze zakręcić i włożyć do dużego garnka z wodą i ściereczką na dnie. Woda powinna dochodzić do ¾ wysokości słoików.
  6. Przykryć przykrywką i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować (gotować na małym ogniu) przez 7 minut. Przechowywać w spiżarni.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.