Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili
35 min
średni
02.11.2023
Hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili to soczyste mięso z dodatkiem startego jabłka i przypraw, w towarzystwie świeżej sałaty, rukoli, pomidora i cebuli, polane ostrym sosem chili, zamknięte w chrupiącej bułce. Polecamy podawać z frytkami.
Składniki
- liście sałaty np. rzymskiej
- liście rukoli
- parę plasterków cebuli
- parę plasterków pomidora
- ostry sos chilli
- 300 g chudej mielonej wieprzowiny
- 2 jabłka, starte
- 75 g bułki tartej
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
Jak zrobić hamburgery wieprzowo-jabłkowe z sosem chili
- Wymieszać dokładnie mięso z jabłkami, czosnkiem, imbirem, tymiankiem i pieprzem kajeńskim.
- Uformować z masy 4 kulki, a następnie rozpłaszczyć je, aby powstały kotlety o średnicy około 10 cm i grubości około 1,5 cm. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury i umieścić ruszt w najniższym położeniu.
- Ułożyć hamburgery na ruszcie na arkuszu folii aluminiowej. Opiekać przez 15 minut, aż się dobrze upieką, raz przewracając.
- Wszystkie dodatki rozłożyć równo na spodach bułek. Ułożyć kotlety na warzywach, na każdym rozsmarować po 2 łyżeczki sosu chili. Przykryć górnymi częściami bułek i podawać.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze