Hamburgery z salsą pomidorową

Przepis na Hamburgery z salsą pomidorową
Czas przygotowania25 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Hamburgery z salsą pomidorową to domowe burgery z kotletem wołowym, sałatą, pomidorami, żółtym serem i piklami, polane pyszną, pikantną salsą pomidorową. Polecamy podawać z frytkami lub w towarzystwie pieczonych ziemniaczków.

Składniki

  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 25 g bułki tartej (z pieczywa razowego)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • parę plasterków pomidorów
  • 3-4 bułki do hamburgerów
  • parę liści sałaty
  • po jednym plasterku żółtego sera na każdą bułkę
  • parę plasterków pikli
  • Salsa pomidorowa:
  • 250 g dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona
  • ½ świeżej, łagodnej, zielonej papryczki chili, drobno posiekanej
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka szczypiorku, pokrojonego
  • 1 łyżka świeżej kolendry, posiekanej

Promocje na składniki

Jak zrobić hamburgery z salsą pomidorową

  1. Rozgrzać opiekacz lub grill do średniej temperatury (można także smażyć hamburgery na żeliwnej patelni, na gazie). W misce wymieszać mięso z bułką tartą i czosnkiem.
  2. Podzielić masę na 4 części i uformować kotlety o średnicy około 10 cm (powinny pasować do wielkości i kształtu bułek).
  3. Posmarować lekko oliwą ruszt opiekacza i piec hamburgery po 3-4 minuty z każdej strony, aż zrumienią się i upieką.
  4. Przygotować salsę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w naczyniu i przyprawić do smaku. Można także zaoszczędzić czas, siekając wszystkie składniki w malakserze — aby jednak uzyskać odpowiednią konsystencję, należy użyć trybu pulsujacego.
  5. Przekroić bułki, wstawić na chwilę pod opiekacz lub ułożyć na grillu. Rozłożyć sałatę na spodzie każdej z nich, a na listkach położyć pomidory i hamburgera. Na to położyć ser i plasterki ogórków. Nałożyć salsę i przykryć górną częścią bułki. Podawać od razu.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.