Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Jabłecznik cynamonowy
90 min
średni
02.11.2023
Jabłecznik cynamonowy to smakowity, słodki wypiek z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, zamkniętym w pysznym cieście. Taki deser można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem np. gałki lodów waniliowych i bitej śmietany.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- 100 g drobnego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić jabłecznik cynamonowy
- W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 100 g cukru z cukrem waniliowym i solą. Dodać masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto.
- Zawinąć w ściereczkę i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę lub przez noc.
- Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie drobno posiekać nożem albo w robocie kuchennym. W filiżance wymieszać 2 łyżki cukru z cynamonem, a następnie dodać to do jabłek i wymieszać, żeby się dobrze pokryły (w zależności od tego jak słodkie są jabłka można użyć więcej lub mniej mieszanki cynamonu z cukrem).
- Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować masłem tortownicę.
- Dno i brzegi tortownicy wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Wlać mieszaninę z jabłkami, a resztę ciasta rozwałkować na kształt koła. Koło z ciasta położyć na wierzchu jabłek, sklejając ciasto z brzegami. Zrobić parę nacięć.
- Jeśli zostało jeszcze trochę ciasta można z niego zrobić wzorki dekorujące wierzch placka.
- Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 30-40 minut.
- Przestudzić lekko ciasto. Podawać na ciepło lub na zimno.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze