Jabłecznik cynamonowy

Przepis na Jabłecznik cynamonowy
Czas przygotowania90 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jabłecznik cynamonowy to smakowity, słodki wypiek z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, zamkniętym w pysznym cieście. Taki deser można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem np. gałki lodów waniliowych i bitej śmietany.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić jabłecznik cynamonowy

  1. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać 100 g cukru z cukrem waniliowym i solą. Dodać masło i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto.
  2. Zawinąć w ściereczkę i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę lub przez noc.
  3. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie drobno posiekać nożem albo w robocie kuchennym. W filiżance wymieszać 2 łyżki cukru z cynamonem, a następnie dodać to do jabłek i wymieszać, żeby się dobrze pokryły (w zależności od tego jak słodkie są jabłka można użyć więcej lub mniej mieszanki cynamonu z cukrem).
  4. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować masłem tortownicę.
  5. Dno i brzegi tortownicy wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Wlać mieszaninę z jabłkami, a resztę ciasta rozwałkować na kształt koła. Koło z ciasta położyć na wierzchu jabłek, sklejając ciasto z brzegami. Zrobić parę nacięć.
  6. Jeśli zostało jeszcze trochę ciasta można z niego zrobić wzorki dekorujące wierzch placka.
  7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec jeszcze przez 30-40 minut.
  8. Przestudzić lekko ciasto. Podawać na ciepło lub na zimno.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.