Jabłecznik z orzechami

Przepis na Jabłecznik z orzechami
Czas przygotowania80 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Jabłecznik z orzechami to smakowite ciasto jabłkowe, które świetnie sprawdzi się jako codzienny deser lub słodki poczęstunek dla gości. Przygotowane z jabłek namoczonych w rumie i cukrze waniliowym, z posypką z migdałów i cukru pudru zasmakuje każdemu łasuchowi.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić jabłecznik z orzechami

  1. Wymieszać jabłka z rumem i cukrem waniliowym; odstawić na 1 godzinę.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem tortownicę.
  3. Utrzeć masło z cukrem. Stopniowo dodawać jajka po jednym na raz, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.
  4. Wmieszać orzechy, kakao i cynamon. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać po łyżce na raz do mieszaniny z masłem, dobrze mieszając łyżką po każdym dodaniu. Na koniec dodać jabłka i wymieszać całość łyżką.
  5. Przelać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Posypać migdałami i ostudzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.