Karp wigilijny w galarecie

Przepis na Karp wigilijny w galarecie
Czas przygotowania130min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Wiele osób zastanawia się jak przygotować karpia wigilijnego. Karp wigilijny w galarecie to ciekawa forma podania tej ryby, która ożywi nasz wigilijny stół i będzie stanowiła ciekawy dodatek do naszych tradycyjnych potraw.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić karp wigilijny w galarecie

  1. Oprawić karpia oddzielając łeb (oczy wyrzucamy) i płetwy i pokroić rybę w dzwonka. Oczyścić rybę z ości i wrzucić je do garnka na zupę razem ze wszystkimi innymi odkrojonymi częściami. Dodać warzywa i przyprawy i zalać wodą. Gotować.
  2. W międzyczasie rybę skropić obficie octem.
  3. Wywar gotować powolutku przez ok.1,5-2 godz. W tym czasie ilość wywaru zredukuje się znacznie. Gotowy wywar przecedzić przez gęste sito, zagotować ponownie i dodać kawałki ryby.
  4. Gdy mięso będzie białe to znak, że ryba jest ugotowana. Delikatnie wyciągnąć ją tak, by nie uszkodzić błękitnej skórki. Jeśli wcześniej nie odfiletowaliśmy, to robimy to teraz.
  5. Następnie należy sklarować wywar, czyli do gotującego wywaru wlać roztrzepane białko jajka i energicznie mieszać, najlepiej trzepaczką. Białko się zetnie i zabierze mętne drobinki wywaru. Przecedzić wywar jeszcze raz wkładając dodatkowo na sitko gazę. Wmieszać rozpuszczoną żelatynę i zagotować. (Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.)
  6. Na półmisku ułożyć kawałki karpia, udekorować pokrojonymi w talarki warzywami z wywaru, jajkami albo czym kto lubi. Ładnie wyglądają ułożone obok karpia plasterki cytryny. Zalać ostudzonym wywarem i wstawić do lodówki do stężenia.
  7. Zamiast na półmisku można zrobić małe galaretki w kokilkach i przed podaniem wyłożyć i udekorować.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.