Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kasza jaglana z rodzynkami, żurawiną i migdałami
25 min
średni
02.11.2023
Kasza jaglana z rodzynkami, żurawiną i migdałami to słodkie danie, które sprawdzi się zarówno jako pożywne śniadanie, sycąca przekąska w ciągu dnia, jak i mały deser. Polecamy urozmaicać według własnych preferencji.
Składniki
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 8 migdałów
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
Jak zrobić kasza jaglana z rodzynkami, żurawiną i migdałami
- Odmierzyć pół szklanki kaszy jaglanej i wysypać na sitko, kaszę przepłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.
- W czajniku zagotować wodę, następnie przelać przepłukaną kaszę jaglaną i przesypać do rondelka, zalać 1 szklanką gorącej wody (kaszę jaglaną zawsze gotujemy w proporcji wody 2:1), przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu aż kasza całkowicie wchłonie wodę (ok. 20-25 min).
- Migdały pokruszyć np. przy użyciu spodu miski.
- Rodzynki i żurawinę wsypać do kaszy i dobrze wymieszać.
- Ciepłą kaszę przełożyć do miseczek. Dodać pokruszone migdały.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze