Chlebek ziołowy Lidlomix — przepis
14.11.2024
Kasza jaglana z warzywami
średni
2
02.11.2023Składniki
- 1 filiżanka (200 ml) kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 szklanka (250 ml) groszku świeżego lub mrożonego
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól do smaku
- ostra papryka do smaku
Jak zrobić kasza jaglana z warzywami
- Kaszę jaglaną wsyp do garnka i bardzo dokładnie przepłucz wodą.
- Zalej 2,5 filiżanki (po 200 ml) świeżej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę (15-20 minut). Nie mieszaj w trakcie gotowania.
- W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone cebule i podsmaż, aż się zarumienią.
- Na patelnię dodaj pokrojone marchewki, papryki, groszek i przyprawy.
- Zalej niewielką ilością wody (ok. 200 ml) i duś pod przykryciem przez około 15 minut (aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane).
- Dodaj kaszę, sok z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i wymieszaj. Zestaw z palnika i podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze