Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kimchi
45min
średni
02.11.2023
Aromatyczne, orientalne, pełne smaku kimchi, bazujące na kapuście pak-choy, naprawdę nie jest trudne do przygotowania. Przepis na kimchi znaleźć można poniżej.
Spis treści:
Składniki
- 1 kapusta chińska (pak-choy), ewentualnie pekińska
- 3 ząbki czosnku, pokruszone
- Imbir ok 2½ cm, starty
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu chilli sriracha lub pasty chili
- 1 łyżka cukru o drobnych kryształkach
- 3 łyżki octu ryżowego
- 8 rzodkiewek, startych na grubych oczkach
- 2 marchewki, pocięte w słupki lub starte na grubych oczkach
- 4 cebule dymki, drobno posiekane
Jak zrobić kimchi
- Pokrój kapustę na 2,5 cm paski. Wrzuć do miski i wymieszaj z łyżką soli morskiej, a następnie odstaw na ok 30min.
- Tymczasem przygotuj pastę Kimchi, blendując w małej misce czosnek, imbir, sos rybny, sos chili, cukier i ocet ryżowy.
- Opłucz kapustę pod zimną bieżącą wodą, strzep nadmiar wody i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym.
- Przełóż do dużej miski i wymieszaj z pastą, rzodkiewkami, marchewkami i cebulami. Podawaj od razu lub przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze