Kimchi

Przepis na Kimchi
Czas przygotowania45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Aromatyczne, orientalne, pełne smaku kimchi, bazujące na kapuście pak-choy, naprawdę nie jest trudne do przygotowania. Przepis na kimchi znaleźć można poniżej.

Składniki

  • 1 kapusta chińska (pak-choy), ewentualnie pekińska
  • 3 ząbki czosnku, pokruszone
  • Imbir ok 2½ cm, starty
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu chilli sriracha lub pasty chili
  • 1 łyżka cukru o drobnych kryształkach
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 8 rzodkiewek, startych na grubych oczkach
  • 2 marchewki, pocięte w słupki lub starte na grubych oczkach
  • 4 cebule dymki, drobno posiekane

Promocje na składniki

Jak zrobić kimchi

  1. Pokrój kapustę na 2,5 cm paski. Wrzuć do miski i wymieszaj z łyżką soli morskiej, a następnie odstaw na ok 30min.
  2. Tymczasem przygotuj pastę Kimchi, blendując w małej misce czosnek, imbir, sos rybny, sos chili, cukier i ocet ryżowy.
  3. Opłucz kapustę pod zimną bieżącą wodą, strzep nadmiar wody i delikatnie osusz ręcznikiem kuchennym.
  4. Przełóż do dużej miski i wymieszaj z pastą, rzodkiewkami, marchewkami i cebulami. Podawaj od razu lub przełóż do zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.