Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Klasyczny coq au vin (kurczak w winie)
140 min
średni
02.11.2023
Klasyczny coq au vin to wstępnie podsmażony kurczak, który następnie duszony jest w winie z odrobiną koniaku, marchewką, cebulą i pieczarkami. Tę aromatyczną i pełną smaku potrawę polecamy jako pierwsze danie lub na sytą, wykwintną kolację.
Składniki
- 1 cały kurczak (1-1,5 kg), pokrojony na kawałki
- 60 g masła
- 120 g boczku
- 1 duża cebula, pokrojona
- 1 marchew, pokrojona w krótkie słupki
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 łyżki mąki
- 25 ml brandy lub koniaku
- 750 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml wody
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 mała tacka pieczarek
Jak zrobić klasyczny coq au vin (kurczak w winie)
- W dużym garnku o grubym dnie stopić 3/4 masła i dodać boczek. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu aż się przyrumieni.
- Dodać cebulę, marchewkę i czosnek i oprószyć mąką. Dodać koniak.
- W misce wymieszać czerwone wino z wodą i przecierem pomidorowym, dodać mieszaninę do garnka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym.
- Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości.
- Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Resztę masła rozgrzać na patelni i dusić pieczarki, aż zmiękną, a cała woda wyparuje.
- Dodać kurczaka, wymieszać z pieczarkami i podawać
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze