Klasyczny coq au vin (kurczak w winie)

Przepis na Klasyczny coq au vin (kurczak w winie)
Czas przygotowania140 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Klasyczny coq au vin to wstępnie podsmażony kurczak, który następnie duszony jest w winie z odrobiną koniaku, marchewką, cebulą i pieczarkami. Tę aromatyczną i pełną smaku potrawę polecamy jako pierwsze danie lub na sytą, wykwintną kolację.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić klasyczny coq au vin (kurczak w winie)

  1. W dużym garnku o grubym dnie stopić 3/4 masła i dodać boczek. Dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu aż się przyrumieni.
  2. Dodać cebulę, marchewkę i czosnek i oprószyć mąką. Dodać koniak.
  3. W misce wymieszać czerwone wino z wodą i przecierem pomidorowym, dodać mieszaninę do garnka. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, pietruszką i liściem laurowym.
  4. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso kurczaka będzie odchodzić od kości.
  5. Pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Resztę masła rozgrzać na patelni i dusić pieczarki, aż zmiękną, a cała woda wyparuje.
  6. Dodać kurczaka, wymieszać z pieczarkami i podawać

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.