Koszyczki filo ze śliwkami

Przepis na Koszyczki filo ze śliwkami
Czas przygotowania20 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Koszyczki filo ze śliwkami to pyszna, słodka przekąska, przygotowana z ciasta filo, wypełnionego serkiem ricotta oraz kawałkami świeżych śliwek i posypana cukrem pudrem. Ten prosty i szybki do przygotowania deser wspaniale sprawdzi się także na imprezie czy przyjęciu.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić koszyczki filo ze śliwkami

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C. Roztopić masło, cienko natłuścić 6 wgłębień w formie do muffinek.
  2. Ułożyć warstwy ciasta filo jedną na drugiej na blacie kuchennym i wykroić z nich 24 kwadraty o boku 12,5 cm. Do każdego z 6 wgłębień formy włożyć po jednym kwadracie i posmarować masłem.
  3. Następnie do każdego wgłębienia włożyć drugi kwadrat tak, by jego rogi wystawały między rogami pierwszego i znów posmarować masłem. Wkładać po kolei do wgłębień, aż w każdym znajdą się 4 kwadraty leżące jeden na drugim. Piec koszyczki z ciasta przez 6 minut, potem wyjąć i ostudzić.
  4. Następnie każde ciastko wypełnić odrobiną serka ricotta oraz kawałkami śliwek. Posypać cukrem pudrem i podawać.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.