Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kotleciki pieczarkowe
35 min
średni
02.11.2023
Kotleciki pieczarkowe to wegetariańskie kotleciki, które świetnie pasują zarówno do ziemniaków, jaki i ryżu czy kaszy. Proste i szybkie do przyrządzenia, polecamy nawet tym bez doświadczenia w kuchni.
Składniki
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do obtaczania
Jak zrobić kotleciki pieczarkowe
- Pieczarki oczyścić wilgotną ściereczką i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć do dużej miski.
- Cebulę drobno posiekać, dodać do startych pieczarek. Dodać płatki owsiane i 2 jajka. Doprawić solą i pieprzem.
- Dobrze wymieszać masę i formować kotleciki. Jeśli będą się rozpadać przy formowaniu, można dodać jeszcze jedno jajko. Obtaczać kotleciki w bułce tartej i kłaść na rozgrzany na patelni olej.
- Smażyć z każdej strony po około 7 minut, aż będą rumiane.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze