ok. 150 g kaszy gryczanej (50 g przed ugotowaniem)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 jajko
2 łyżki płatków jaglanych (lub owsianych)
mąka migdałowa (lub zmielone orzechy)
sól, papryka ostra do smaku
olej kokosowy lub oliwa do smażenia
Promocje na składniki
1/
Jak zrobić kotlety z cukinii i kaszy gryczanej
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z solą i odstaw na 15 min. Po tym czasie odsącz cukinię z wody, która z niej wypłynęła.
Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oliwy. Odstaw do przestygnięcia. Następnie wymieszaj z kaszą i cukinią. Dopraw do smaku solą i papryką ostrą. Dodaj rozbełtane jajko oraz płatki. Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na ok. 5-10 minut aby płatki zmiękły. Jeśli masa jest bardzo lejąca to dodaj więcej płatków (ale nie więcej niż 4 łyżki).
Z masy formuj kotlety i obtocz je w mące migdałowej. Kotlety kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż najpierw pod przykryciem, a gdy jajko w miarę się zetnie zrumień najpierw z jednej strony, a potem z drugiej strony.
Podawaj z warzywami i sosem, np. jogurtowo-czosnkowym czy tzatziki.