Krabowe placuszki

Przepis na Krabowe placuszki
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 6 posiekanych dymek
  • 90 ml (1/3 szklanki) i dwie łyżkioliwy z oliwek
  • 170 g mięsa kraba z puszki, odsączonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
  • 225 g pokruszonych maślanych krakersów
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól do smaku
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • 1 szklanka bułki tartej

Promocje na składniki

Jak zrobić krabowe placuszki

  1. Na patelni na dużym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Lekko podsmażyć dymki, aż zmiękną, a następnie odstawić aby przestygły.
  2. Wymieszać podsmażoną dymkę z mięsem z kraba, dodać jajko, majonez, gorczycę, pokruszone krakersy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, przyprawę do ryb, sól i pieprz, i wymieszać.
  3. Formować placuszki średnicy 6-8 cm i grubości 1,5 cm, a następnie obtaczać w tartej bułce.
  4. W patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 1/3 szklanki oleju. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Osuszyć szybko na ręczniku papierowym i podawać gorące.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.