Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Krabowe placuszki
30 min
średni
02.11.2023
Spis treści:
Składniki
- 6 posiekanych dymek
- 90 ml (1/3 szklanki) i dwie łyżkioliwy z oliwek
- 170 g mięsa kraba z puszki, odsączonego
- 1 jajko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka gorczycy w proszku
- 225 g pokruszonych maślanych krakersów
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3/4 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól do smaku
- czarny mielony pieprz do smaku
- 1 szklanka bułki tartej
Jak zrobić krabowe placuszki
- Na patelni na dużym ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju. Lekko podsmażyć dymki, aż zmiękną, a następnie odstawić aby przestygły.
- Wymieszać podsmażoną dymkę z mięsem z kraba, dodać jajko, majonez, gorczycę, pokruszone krakersy, pieprz cayenne, czosnek granulowany, przyprawę do ryb, sól i pieprz, i wymieszać.
- Formować placuszki średnicy 6-8 cm i grubości 1,5 cm, a następnie obtaczać w tartej bułce.
- W patelni, na średnim ogniu, rozgrzać 1/3 szklanki oleju. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Osuszyć szybko na ręczniku papierowym i podawać gorące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze