Jak zrobić kopytka z dyni? Prosty przepis
20.09.2024
Kremowe spaghetti carbonara
20 min
średni
02.11.2023
Kremowe spaghetti carbonara to makaron spaghetti z pysznym, śmietanowo-serowym sosem. Jest to kultowa potrawa włoska, którą uwielbia każdy. Polecamy wypróbować ten przepis, nie jest skomplikowany, a danie na pewno zasmakuje domownikom.
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 200 ml śmietany
- 1 jajko
- 100 g sera emmentaler, startego
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- 150 g wędzonego boczku lub pancetty, pokrojonych w kostkę
- starty parmezan do posypania
Jak zrobić kremowe spaghetti carbonara
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- W międzyczasie w misce wymieszać trzepaczką śmietanę z jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany al dente.
- W głębokiej patelni stopić trochę masła, dodać boczek/szynkę i krótko go podsmażyć. Dodać makaron i polać sosem śmietanowym.
- Dobrze wymieszać i odstawić na około 2 minuty. Podawać na gorąco posypane parmezanem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze