Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Kurczak teriyaki
35min
średni
02.11.2023
Kurczak teriyaki to nasza propozycja szaszłyczków z piersi z kurczaka z kultowym, azjatyckim sosem teriyaki. Polecamy na grilla – zarówno tego ogródkowego, jak i piekarnikowego.
Spis treści:
Składniki
- 75 ml sosu teriyaki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
- pęczek cebuli dymki, drobno posiekanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
Jak zrobić kurczak teriyaki
- Jeśli używasz drewnianych szaszłyków, zanurz je w wodzie na 20 minut, aby zapobiec ich przypaleniu.
- Rozgrzej grilla i wyłóż blachę do pieczenia folią.
- Wymieszaj sos teriyaki, miód i sos sojowy. Dodaj kawałki kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Nabij kawałki kurczaka na szaszłyki. Umieść na blaszce do pieczenia i grilluj przez około 15 minut, obracając co jakiś czas, polewając w razie potrzeby odrobiną tłuszczu, aż będą gotowe.
- W międzyczasie podgrzej tłuszcz na patelni. Wrzuć cebulkę, przyprawy i smaż przez 3-4 minuty, aż do momentu, kiedy będzie widocznie złota. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze