Kurczak z warzywami

Przepis na Kurczak z warzywami
Czas przygotowania40min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Kurczak z warzywami to sprawdzony, smaczny pomysł na obiad, który zadowoli każdego, nawet największego niejadka. Polecamy nasz przepis na piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw, wypróbuj.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200g małych, najlepiej młodych ziemniaków, pokrojonych w plasterki lub łódeczki
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 200g mieszanych warzyw wiosennych (np. brokuły, groch, bób, plasterki cukinii, mogą być mrożone)
  • 2 łyżki crème fraîche (opcjonalnie)
  • szczypta estragonu, posiekanego

Promocje na składniki

Jak zrobić kurczak z warzywami

  1. Pokrój piersi na kawałki i smaż kurczaka na oleju, na szerokiej patelni, przez ok 5 minut z każdej strony.
  2. Dorzuć ziemniaki i kontynuuj, aż zrobią się złociste.
  3. Zalej bulionem drobiowym, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, aż ziemniaki zostaną prawie ugotowane.
  4. Zdejmij pokrywę i zwiększ ogień. Gotuj bulion, aż większość wyparuje. Dorzuć warzywa, przykryj ponownie i gotuj przez około 3-5min.
  5. Jeśli chcesz na koniec możesz dodać crème fraîche, aby uzyskać kremowy sos. Dopraw solą i pieprzem i dodaj estragon.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.