Lahmacun - turecka pizza

Przepis na Lahmacun - turecka pizza
Poziom trudnościśredni
Ocena 5.0
02.11.2023

Lahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach, gdyż zaliczana jest do najpopularniejszych fast foodów. W Turcji najczęściej można spotkać dwie wersje tego dania – jedna zawiera cebulę, a druga – czosnek, jako dodatek do farszu. Oprócz cebuli lub czosnku, farsz zawiera przeważnie paprykę, cukinię oraz mięso mielone i ostre przyprawy. Oryginalne lahmucan przygotowane są z mięsem jagnięcym, jednak gdy będziemy mieli problem ze znalezieniem jagnięciny, to możemy zamienić ją na mięso wołowe. Lahmucan podajemy skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić lahmacun - turecka pizza

  1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy sól oraz suche drożdże. Mieszamy.
  2. Następnie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy oliwę z oliwek.
  3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni.
  4. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż urośnie.
  5. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki.
  6. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na 3 części, a następnie każdą część kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona.
  7. Cebulę lub ząbki czosnku obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  8. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
  9. Do malaksera wrzucamy paprykę, cukinię, natkę pietruszki oraz cebulę lub czosnek. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ale nie za drobno – nie może być to pasta. Rozdrobnione warzywa odciskamy z nadmiaru wody.
  10. Do miski wrzucamy mięso mielone i dodajemy rozdrobnione warzywa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem cayenne. Mieszamy.
  11. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy.
  12. Dzielimy na 8 części.
  13. Pierwszą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blaszkę podsypaną mąką.
  14. Na placku rozsmarowujemy 1/8 przygotowanego farszu.
  15. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni na około 8-9 minut.
  16. To samo powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta.
  17. Podajemy na ciepło, skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną natką pietruszki.

    Możemy też podać z jogurtem greckim wymieszanym z sokiem z cytryny (1 łyżka) i natką pietruszki.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.