Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Makaron rurki ze szpinakiem, pieczarkami i z czosnkiem
30 min
średni
02.11.2023
Makaron rurki ze szpinakiem, pieczarkami i z czosnkiem to pyszna propozycja obiadowa. Połączenie smaku makaronu, śmietany, pieczarek i szpinaku tworzy wyśmienite danie, które zasmakuje każdemu. Polecamy podawać posypane parmezanem.
Składniki
- 150 g makaronu rurki (penne) lub innego krótkiego makaronu
- 1 paczka świeżego szpinaku
- 1 tacka pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- starty parmezan do posypania
- śmietana 18%
Jak zrobić makaron rurki ze szpinakiem, pieczarkami i z czosnkiem
- Ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby był al dente. Odcedzić
- W międzyczasie umyć szpinak, odciąć twarde łodyżki i grubo posiekać. Pokroić pieczarki w plasterki, a czosnek posiekać grubo.
- W dużej patelni (lub w garnku), na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Podsmażyć grzyby, aż będą lekko brązowe, następnie wmieszać czosnek i dodać szpinak. Dusić, aż szpinak zmięknie.
- Dodać na patelnię ugotowany makaron i śmietanę, wymieszać.
- Wmieszać pozostałą oliwę i ocet balsamiczny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na dwa duże talerze i posypać parmezanem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze