Makaron z indykiem i porami

Przepis na Makaron z indykiem i porami
Czas przygotowania70 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Makaron z indykiem i porami to danie obiadowe w stylu zapiekanki z piekarnika. Sycące i smaczne, polecamy wypróbować ten przepis.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić makaron z indykiem i porami

  1. Do rondla z wywarem dodać marchewkę i pory. Wlać wino i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut, aż marchewka lekko zmięknie.
  2. Odcedzić warzywa, zachowując wywar, w którym się gotowały. Przełożyć warzywa do dużego żaroodpornego naczynia.
  3. Wywar wlać z powrotem do rondla i gotować, aż pozostanie go około 300 ml. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Makaron gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie go odcedzić i dodać do żaroodpornego naczynia z warzywami;, dodać pomidory z puszki i wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 190°C.
  5. Rozgrzać oliwę w rondlu. Wrzucić mięso i smażyć, mieszając, 10–15 minut, aż się zrumieni. Wyjąć mięso łyżką cedzakową i wymieszać z makaronem i warzywami.
  6. Zestawić rondel z ognia, wlać do niego mleko i ostudzony wywar. Energicznie mieszając, wsypać mąkę. Postawić rondel z powrotem na ogniu i cały czas mieszając, doprowadzić sos do wrzenia.
  7. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu jeszcze 3 minuty, często mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Przyprawić do smaku.
  8. Polać równomiernie sosem makaron z warzywami i mięsem. Zmieszać tartą bułkę, utarty cheddar, natkę pietruszki i posypać makaron w naczyniu. Piec około 15 minut, aż na wierzchu utworzy się złocista, chrupiąca skorupka.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.