Makaron z sosem serowym

Przepis na Makaron z sosem serowym
Czas przygotowania25min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Makaron z sosem serowym to bardzo prosty obiad, który potrafi przyrządzić każdy. Ta zapiekanka makaronowa to propozycja dla osób szukających nieskomplikowanego i szybkiego przepisu. Polecamy.

Składniki

  • 700 ml pełnotłustego mleka
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, obrany
  • 1 liść laurowy
  • 350 g dowolnego makaronu
  • 50 g masła, plus trochę więcej do wysmarowania blachy
  • 50 g mąki
  • 175g dojrzałego cheddaru, starty
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy
  • 50 g parmezanu, startego
  • 50 g bułki tartej

Promocje na składniki

Jak zrobić makaron z sosem serowym

  1. Na małej patelni rozgrzej mleko, dorzuć cebulę, czosnek i liść laurowy. Kiedy prawie będzie się gotować zdejmij z ognia, pozostaw pod przykryciem na 10min.
  2. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania, na al dente. Odcedź go na durszlaku, a następnie spłucz zimną wodą i zamieszaj, aby zapobiec zlepianiu się makaronu.
  3. Podgrzej piekarnik do 190 ° C i nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne o wymiarach 25 x 18 cm.
  4. Rozpuść masło na średniej patelni. Podczas spieniania dodaj mąkę, następnie smaż, ciągle intensywnie mieszając, przez ok 1 minutę na małym ogniu.
  5. Powoli dolewaj ciepłe mleko do zasmażki, aż uzyska gładką konsystencję. Gotuj przez 3-4 minuty, często mieszając, aż sos zgęstnieje (przesuń łyżką po sosie – powinna zostawić ślad). Zdejmij patelnię z ognia, a następnie dodaj cheddar i musztardę. Dopraw, a następnie mieszaj, aż ser się roztopi.
  6. Wymieszaj sos serowy z makaronem, aby go dobrze pokryć z każdej strony, a następnie przełóż do przygotowanego naczynia.
  7. Posyp parmezanem i bułką tartą na wierzchu i piecz przez 15-20 minut, aż stanie się złocisto-brązowy i będzie bulgotać. Podawaj na gorąco samodzielnie lub z zieloną sałatą.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.