Muffinki dyniowe

Przepis na Muffinki dyniowe
Czas przygotowania45min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Muffinki dyniowe to jesienna odsłona muffinek, która zachwyci każdego wielbiciela dyniowego szaleństwa. Udekorowane pestkami dyni stanowią świetną propozycję na efektowny deser, zarówno dla gości, jak i domowników.

Składniki

  • 60ml oleju roślinnego, plus trochę ekstra do wysmarowania blachy
  • 180 g samorosnącej mąki
  • 130g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 jajka z wolnego wybiegu
  • 100 ml zwykłego jogurtu
  • 275ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 240g gotowanej dyni, pokrojonej + garść nasion dyni

Promocje na składniki

Jak zrobić muffinki dyniowe

  1. Rozgrzej piekarnik do 200C. Natłuść dokładnie blaszkę do muffinków i wyłóż każde wgłębienie papierem do pieczenia.
  2. Przesyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę do dużej miski. Dodaj sól i rozmaryn, następnie dokładnie wymieszaj.
  3. W międzyczasie w innej misce wymieszaj jajka, jogurt, mleko, miód i olej roślinny tak, żeby dobrze się połączyły. Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj razem. Przelej ciasto na blaszkę do muffinków.
  4. Posyp każdą muffinkę pestkami dyni. Piecz w piekarniku przez 20-25 minut lub do momentu, aż muffiny ładnie wyrosną, a wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie czysta.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.