Nagrzać piekarnik do 200°C. Foremki do pieczenia babeczek nasmarować tłuszczem lub wyścielić papierowymi papilotkami.
Połączyć 1 1/2 szklanki mąki z 3/4 szklanki cukru, solą i proszkiem do pieczenia. Wlać olej roślinny do szklanki, dodać jajko i dopełnić mlekiem. Wlać to do mąki z cukrem i wymieszać.
Dodać jagody i delikatnie zagnieść z ciastem. Napełnić ciastem foremki po samą krawędź i posypać po wierzchu kruszonką.
Kruszonka: Wymieszać razem 1/2 szklanki cukru, 1/3 szklanki mąki i 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dodać 1/4 kostki masła i nożem posiekać drobno z mąką lub wymieszać widelcem. Posypać kruszonką muffiny.
Piec przez 20 do 25 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.