Jak zrobić muffiny z kremem orzechowym lub nugatowym
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy.
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem oraz ekstraktem waniliowym wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajko, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami.
Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Do papilotek nakładamy niepełną łyżkę ciasta – tak, aby przykryło dno papilotki. Na to nakładamy ½ – ¾ łyżeczki kremu nugatowego, a na kremie układamy orzecha laskowego.
Takie nadzienie przykrywamy znów niepełną łyżką ciasta. Całość nie powinna sięgać wyżej niż do ¾ wysokości papilotki, a krem i orzech powinny być zasłonięte przez ciasto.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 17-20 minut. Możemy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto nie jest surowe. Staramy się nie trzymać zbyt długo muffin w piekarniku, inaczej będą suche i twarde, a powinny być wilgotne i puszyste.
Gotowe muffiny wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę, a następnie czekamy, aż całkowicie wystygną.
Jeśli mamy ochotę na muffiny z kremem (opcjonalnie) chłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami resztę nugatowego kremu i miksujemy do połączenia się składników.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny.