Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i twarożkiem cynamonowym

Przepis na Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i twarożkiem cynamonowym
Czas przygotowania45 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i twarożkiem cynamonowym to pyszne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie, deser, a nawet kolacja. Puszyste i delikatne naleśniki idealnie komponują się z połączeniem jabłka i cynamonowego twarożku. Polecamy.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić naleśniki z karmelizowanymi jabłkami i twarożkiem cynamonowym

  1. Naleśniki: W naczyniu wymieszaj mąkę, jajko, szczyptę soli i część mleka tak, żeby ciasto nie było za rzadkie (naleśniki mogą się przerywać), ani za gęste (będą za grube).
  2. Usmaż naleśniki na oleju.
  3. Twarożek: Do naczynia przełóż twarożek, dodaj 2-3 łyżeczki cukru, cynamon do smaku i jogurt lub śmietanę. Wymieszaj i gotowe.
  4. Jabłka w karmelu: Opłucz dobrze jabłka, pokrój na małe kawałki. Odkrój łupiny z nasionami.
  5. Na patelnię nasyp 3-4 łyżki cukru i ustaw na ogniu. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj jabłka i dolej odrobinę soku owocowego. Cukier z sokiem powinny wrzeć wytwarzając pianę.
  6. W tym czasie przemieszaj owoce, tak żeby były obtoczone karmelem z każdej strony.
  7. Na naleśnik nałóż karmelizowane owoce i zawiń w ruloniki. Wyłóż twarożek do miseczki, żeby każdy mógł sobie nałożyć tyle, ile chce.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.