Pączki bez drożdży

Przepis na Pączki bez drożdży
Czas przygotowania30 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 2 łyżki białego octu 5% (można rozcieńczyć zwykły ocet 10% wodą 1:1)
  • 6 łyżek (90 ml) mleka
  • 2 łyżki margaryny do wypieków
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 litr oleju do głębokiego smażenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru (do posypania)

Promocje na składniki

Jak zrobić pączki bez drożdży

  1. Do mleka dodać ocet i odstawić na kilka minut, aż zgęstnieje.
  2. Zmiksować margarynę z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wanilię i dokładnie zmiksować.
  3. Przesiać mąkę z sodą i solą. Dodawać do masy na przemian z mlekiem, dobrze miksując.
  4. Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną mąką. Rozwałkować na grubość niecałego centymetra. Wykroić kółka od szklanki. Można w nich wykroić mniejsze dziurki w środku, jeśli chcemy żeby pączki były „z dziurką”. Odłożyć na 10 minut.
  5. W garnku rozgrzać olej do 190 stopni C. Smażyć pączki, odwracając raz, aż będą złociste.
  6. Wyciągać łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Posypywać cukrem pudrem kiedy są jeszcze ciepłe.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.