Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Panierowany bakłażan
30 min
średni
02.11.2023
Panierowany bakłażan to jarska propozycja obiadowa, przygotowywana z plastrów bakłażana, zanurzonych w jajku i obtoczonych w bułce tartej, a następnie pieczonych z masłem w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym. Polecamy podawać z dodatkiem np. gotowanych ziemniaków.
Jak zrobić panierowany bakłażan
- Nagrzać piekarnik do 220°C. W czasie gdy się nagrzewa, wstawić do niego płytkie naczynie do pieczenia i roztopić w nim masło.
- W małej misce roztrzepać jajko z solą i pieprzem. Maczać plastry bakłażana w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej. Układać panierowane plastry w ciepłym naczyniu z masłem.
- Piec około 20 minut, aż będą miękkie, odwracając raz po 10 minutach. Przed podaniem posypać koperkiem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze