Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczone kotlety ziemniaczano-serowe
35 min
średni
02.11.2023
Pieczone kotlety ziemniaczano-serowe mogą stanowić zarówno samodzielną, sycącą przekąskę, jak i być pysznym dodatkiem do mięsa i w takim duecie tworzyć smakowite drugie danie. Polecamy podawać z pomidorkami cherry lub innymi, świeżymi warzywami.
Składniki
- 900 g mączystych ziemniaków, wyszorowanych
- 1 duży por (ok. 225 g), pokrojony w plasterki
- 2 łyżki półtłustego mleka
- 95 g dojrzałego sera cheddar, startego
- trochę mąki, do posypania blatu
- 1 jajko, ubite
- 85 g bułki tartej
- parę pomidorków cherry, do podania
- łyżka posiekanej pietruszki
Jak zrobić pieczone kotlety ziemniaczano-serowe
- Przekroić duże ziemniaki na połówki lub ćwiartki. Zagotować duży garnek wody, wrzucić ziemniaki, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić pora.
- Starannie odsączyć warzywa, rozłożyć na tacy i pozostawić do ostygnięcia, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
- Gdy ziemniaki nie będą już parzyć, obrać je i włożyć do dużej miski razem z porem. Rozgnieść widelcem, dodać mleko, pietruszkę i ser i wymieszać.
- Podzielić masę na 8 porcji. Uformować z każdej z nich kulkę, rozgnieść ją na posypanej mąką powierzchni tak, aby powstał płaski kotlet o średnicy 9 cm i grubości 3 cm.
- Rozłożyć kotlety na czystej tacy lub półmisku, posmarować ubitym jajkiem i posypać połową bułki tartej. Przewrócić na drugą stronę i ponownie pokryć jajkiem i bułką.
- Przełożyć je na delikatnie wysmarowany papier do pieczenia i piec ok 15 minut.
- Ostrożnie przewrócić kotlety ziemniaczane na drugą stronę płaskim nożem do ryb albo łopatką. Piec jeszcze 10 minut, aż kotlety się przyrumienią. Podawać gorące.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze