Pieczone kotlety ziemniaczano-serowe

Przepis na Pieczone kotlety ziemniaczano-serowe
Czas przygotowania35 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Pieczone kotlety ziemniaczano-serowe mogą stanowić zarówno samodzielną, sycącą przekąskę, jak i być pysznym dodatkiem do mięsa i w takim duecie tworzyć smakowite drugie danie. Polecamy podawać z pomidorkami cherry lub innymi, świeżymi warzywami.

Składniki

  • 900 g mączystych ziemniaków, wyszorowanych
  • 1 duży por (ok. 225 g), pokrojony w plasterki
  • 2 łyżki półtłustego mleka
  • 95 g dojrzałego sera cheddar, startego
  • trochę mąki, do posypania blatu
  • 1 jajko, ubite
  • 85 g bułki tartej
  • parę pomidorków cherry, do podania
  • łyżka posiekanej pietruszki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone kotlety ziemniaczano-serowe

  1. Przekroić duże ziemniaki na połówki lub ćwiartki. Zagotować duży garnek wody, wrzucić ziemniaki, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić pora.
  2. Starannie odsączyć warzywa, rozłożyć na tacy i pozostawić do ostygnięcia, rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
  3. Gdy ziemniaki nie będą już parzyć, obrać je i włożyć do dużej miski razem z porem. Rozgnieść widelcem, dodać mleko, pietruszkę i ser i wymieszać.
  4. Podzielić masę na 8 porcji. Uformować z każdej z nich kulkę, rozgnieść ją na posypanej mąką powierzchni tak, aby powstał płaski kotlet o średnicy 9 cm i grubości 3 cm.
  5. Rozłożyć kotlety na czystej tacy lub półmisku, posmarować ubitym jajkiem i posypać połową bułki tartej. Przewrócić na drugą stronę i ponownie pokryć jajkiem i bułką.
  6. Przełożyć je na delikatnie wysmarowany papier do pieczenia i piec ok 15 minut.
  7. Ostrożnie przewrócić kotlety ziemniaczane na drugą stronę płaskim nożem do ryb albo łopatką. Piec jeszcze 10 minut, aż kotlety się przyrumienią. Podawać gorące.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.