Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pieczone ziemniaczki z ziołami
140 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 2 kostki bulionu z kurczaka
- mielony czarny pieprz do smaku
- 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki
Jak zrobić pieczone ziemniaczki z ziołami
- Nagrzać piekarnik do 175°C.
- W małej miseczce wymieszać oliwę z wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i kostkami drobiowymi.
- Ułożyć ziemniaki równomiernie na dnie średniego naczynia do pieczenia. Polać sosem oliwnym, przykryć i piec 1,5 godziny do 2 godzin w nagrzanym piekarniku, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie ale wciąż jędrne.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze