Pieczone ziemniaczki z ziołami

Przepis na Pieczone ziemniaczki z ziołami
Czas przygotowania140 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 2 kostki bulionu z kurczaka
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki

Promocje na składniki

Jak zrobić pieczone ziemniaczki z ziołami

  1. Nagrzać piekarnik do 175°C.
  2. W małej miseczce wymieszać oliwę z wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i kostkami drobiowymi.
  3. Ułożyć ziemniaki równomiernie na dnie średniego naczynia do pieczenia. Polać sosem oliwnym, przykryć i piec 1,5 godziny do 2 godzin w nagrzanym piekarniku, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie ale wciąż jędrne.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.