Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pierniczki świąteczne z miodem
30min
średni
02.11.2023
Pierniczki świąteczne w kształcie ludzików, gwiazdek czy choinek to tradycyjna słodka przekąska na świąteczny okres. Potrafią nie tylko osłodzić nasz dzień, ale są także świetną ozdobą kuchni. Serdecznie polecamy nasz przepis na pierniki świąteczne, mnóstwo zabawy przy pieczeniu, a później sama przyjemność z jedzenia.
Składniki
- 140g masła
- 100g ciemnego cukru muscovado
- 3 łyżki miodu
- 350g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru i 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 50 g cukru pudru
- kilka czereśni/orzechów/płatków migdałów
Jak zrobić pierniczki świąteczne z miodem
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Przygotuj dwie blachy i wyłóż je papierem do pieczenia.
- Roztop masło, cukier i miód na patelni. Wymieszaj mąkę, sodę, imbir, przyprawy i szczyptę soli w misce i dolej masło z cukrem i miodem. Dobrze wymieszaj.
- Ochłódź, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm. Użyj foremek w kształcie ludzików ( lub innych, jeśli masz ochotę). Kiedy skończy się Tobie powierzchnia, do wyciskania kształtów zwiń ciasto w kulkę, jeszcze raz rozwałkuj i powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.
- Przenieś pierniczki na blachy do pieczenia. Piecz przez 12 minut, aż będą złotawe.
- Aby udekorować, wymieszaj cukier puder z kilkoma kroplami wody, aż będzie gęsty i gładki. Polej masą, a następnie nałóż na pierniczki to, na co masz ochotę, np. wiśnie, orzechy czy rodzynki.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze