Piernik staropolski

Przepis na Piernik staropolski
Czas przygotowania110 min + leżakowanie
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Piernik staropolski to dojrzewające i wilgotne ciasto, które nieodzownie kojarzy się nam ze świętami. Ten przepis na tradycyjny piernik sprawi, że w całym domu pachniało będzie przyprawami korzennymi, a świąteczna atmosfera udzieli się każdemu z domowników.

Składniki

  • 1/2 kg miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 torebki przyprawy do piernika (razem 60 g)
  • powidła śliwkowe
  • 200 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 150 g suszonych fig, posiekanych
  • dżem wiśniowy
  • łyżka masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Promocje na składniki

Jak zrobić piernik staropolski

  1. Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
  2. Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika.
  3. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie (wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać).
  4. Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
  5. Ciasto z góry jest troszkę twardawe, nie należy się tym przejmować, właśnie takie ma być. Należy przeciąć je nożem na pół. Jedną część rozwałkować podsypując mąką (najlepsza grubość około 1 cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze 170ºC przez około 20-25 minut (zależy od grubości placka).
  6. Drugą część ciasta również rozwałkować i upiec tak samo. Placki ostudzić.
  7. Podgrzać powidła śliwkowe i wymieszać z posiekanymi orzechami i figami.
  8. Ostudzone placki przekroić w poprzek na dwie części. Jedną przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi wymieszanymi z orzechami i pokrojonymi figami.
  9. Drugi placek przełożyć tylko dżemem wiśniowym. Oba przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć (np. dużą książką). Odstawić na noc.
  10. Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło, dodać cukier, wodę, mleko i kakao – dokładnie wymieszać.
  11. Polewą czekoladową polać piernik przełożony powidłami śliwkowymi.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.