Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Piernik staropolski
110 min + leżakowanie
średni
02.11.2023
Piernik staropolski to dojrzewające i wilgotne ciasto, które nieodzownie kojarzy się nam ze świętami. Ten przepis na tradycyjny piernik sprawi, że w całym domu pachniało będzie przyprawami korzennymi, a świąteczna atmosfera udzieli się każdemu z domowników.
Spis treści:
Składniki
- 1/2 kg miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 torebki przyprawy do piernika (razem 60 g)
- powidła śliwkowe
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 150 g suszonych fig, posiekanych
- dżem wiśniowy
- łyżka masła
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
Jak zrobić piernik staropolski
- Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
- Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika.
- Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie (wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać).
- Rozgrzać piekarnik do 170ºC.
- Ciasto z góry jest troszkę twardawe, nie należy się tym przejmować, właśnie takie ma być. Należy przeciąć je nożem na pół. Jedną część rozwałkować podsypując mąką (najlepsza grubość około 1 cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze 170ºC przez około 20-25 minut (zależy od grubości placka).
- Drugą część ciasta również rozwałkować i upiec tak samo. Placki ostudzić.
- Podgrzać powidła śliwkowe i wymieszać z posiekanymi orzechami i figami.
- Ostudzone placki przekroić w poprzek na dwie części. Jedną przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi wymieszanymi z orzechami i pokrojonymi figami.
- Drugi placek przełożyć tylko dżemem wiśniowym. Oba przykryć arkuszem papieru do pieczenia i równomiernie obciążyć (np. dużą książką). Odstawić na noc.
- Aby przygotować polewę należy rozpuścić masło, dodać cukier, wodę, mleko i kakao – dokładnie wymieszać.
- Polewą czekoladową polać piernik przełożony powidłami śliwkowymi.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze