Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Piernik świąteczny z miodem
85min
średni
02.11.2023
Piernik z miodem, pachnący aromatycznymi przyprawami korzennymi to ciasto idealne na zimowy, wigilijny wieczór. Polecamy nasz przepis na piernik świąteczny z miodem każdemu, kto chce sobie nieco osłodzić Święta.
Składniki
- 140 g masła, plus ekstra do smarowania
- 300g miodu + 3 łyżki miodu
- 100g brązowego cukru
- 375 g samorosnącej mąki
- 3 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
- 3 duże jaja
- 200g powideł śliwkowych
- 225 ml śmietanki 30%
- 140g ciemnej czekolady, drobno pokruszonej
Jak zrobić piernik świąteczny z miodem
- Rozgrzej piekarnik do 160C z termoobiegiem.
- Wysmaruj tłuszczem podstawę i boki głębokiej blaszki tortowej o średnicy 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieść 300g miodu, cukier i masło w średnim rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż do całkowitego roztopienia. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Wrzuć mąkę i przyprawy do dużej miski i wymieszaj.
- Gdy płynne składniki ostygną, dodaj do nich jajka.
- Dosyp suche składniki do mokrych i dobrze je wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Wlej do przygotowanej blachy i piecz przez 50-55 minut lub do momentu wyrośnięcia. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu użyj dużego ząbkowanego noża, aby pokroić ciasto na 3 warstwy. Rozłóż dżem na 2 dolnych warstwach ciasta, a następnie złóż ciasto i odłóż na bok, na czas przygotowywania polewy.
- Umieść śmietanę, czekoladę i 3 łyżki miodu w średnim garnuszku i gotuj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i będziesz miał gładką, lejącą masę.
- Polej ciasto polewą i poczekaj, aż stężeje, a później podawaj.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze