Piernik świąteczny z miodem

Przepis na Piernik świąteczny z miodem
Czas przygotowania85min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Piernik z miodem, pachnący aromatycznymi przyprawami korzennymi to ciasto idealne na zimowy, wigilijny wieczór. Polecamy nasz przepis na piernik świąteczny z miodem każdemu, kto chce sobie nieco osłodzić Święta.

Składniki

  • 140 g masła, plus ekstra do smarowania
  • 300g miodu + 3 łyżki miodu
  • 100g brązowego cukru
  • 375 g samorosnącej mąki
  • 3 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 3 duże jaja
  • 200g powideł śliwkowych
  • 225 ml śmietanki 30%
  • 140g ciemnej czekolady, drobno pokruszonej

Promocje na składniki

Jak zrobić piernik świąteczny z miodem

  1. Rozgrzej piekarnik do 160C z termoobiegiem.
  2. Wysmaruj tłuszczem podstawę i boki głębokiej blaszki tortowej o średnicy 20 cm i wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Umieść 300g miodu, cukier i masło w średnim rondlu i gotuj na średnim ogniu, aż do całkowitego roztopienia. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Wrzuć mąkę i przyprawy do dużej miski i wymieszaj.
  5. Gdy płynne składniki ostygną, dodaj do nich jajka.
  6. Dosyp suche składniki do mokrych i dobrze je wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Wlej do przygotowanej blachy i piecz przez 50-55 minut lub do momentu wyrośnięcia. Pozostaw ciasto do ostygnięcia.
  7. Po ostygnięciu użyj dużego ząbkowanego noża, aby pokroić ciasto na 3 warstwy. Rozłóż dżem na 2 dolnych warstwach ciasta, a następnie złóż ciasto i odłóż na bok, na czas przygotowywania polewy.
  8. Umieść śmietanę, czekoladę i 3 łyżki miodu w średnim garnuszku i gotuj na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i będziesz miał gładką, lejącą masę.
  9. Polej ciasto polewą i poczekaj, aż stężeje, a później podawaj.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.