Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Piernik
110 min
średni
02.11.2023
Piernik to przepis na klasyczne, aromatyczne, świąteczne ciasto korzenne, które nie wymaga wcześniejszego odstawiania przed wyrabianiem i pieczeniem. To proste, łatwe do przygotowania ciasto świetnie sprawdzi się w okresie świątecznym, jako przekąska dla domowników, jak i gości.
Spis treści:
Jak zrobić piernik
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Lekko nasmarować keksówkę i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
- Włożyć masło do rondla razem z cukrem i melasą. Rozpuścić na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i odstawić, by masło nieco ostygło.
- Przesiać do dużej miski białą razową i żytnią mąkę oraz sodę, sól, imbir i mieszankę przypraw korzennych. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
- Zrobić zagłębienie w środku i wlać roztopione masło oraz jajka i mleko. Utrzeć, żeby powstało gładkie ciasto (będzie ono bardzo rzadkie). Wlać do przygotowanej formy.
- Piec 1¼-1½ godziny, aż piernik wyrośnie, będzie twardawy w dotyku i ładnie przyrumieniony. Odstawić w formie na kilka minut, a gdy nieco przestygnie, przełożyć na metalową kratkę, by ostygł całkowicie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze