Piernik

Przepis na Piernik
Czas przygotowania110 min
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Piernik to przepis na klasyczne, aromatyczne, świąteczne ciasto korzenne, które nie wymaga wcześniejszego odstawiania przed wyrabianiem i pieczeniem. To proste, łatwe do przygotowania ciasto świetnie sprawdzi się w okresie świątecznym, jako przekąska dla domowników, jak i gości.

Składniki

Promocje na składniki

Jak zrobić piernik

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Lekko nasmarować keksówkę i wyłożyć jej dno papierem do pieczenia.
  2. Włożyć masło do rondla razem z cukrem i melasą. Rozpuścić na maleńkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i odstawić, by masło nieco ostygło.
  3. Przesiać do dużej miski białą razową i żytnią mąkę oraz sodę, sól, imbir i mieszankę przypraw korzennych. Dorzucić otręby, które pozostały na dnie sita.
  4. Zrobić zagłębienie w środku i wlać roztopione masło oraz jajka i mleko. Utrzeć, żeby powstało gładkie ciasto (będzie ono bardzo rzadkie). Wlać do przygotowanej formy.
  5. Piec 1¼-1½ godziny, aż piernik wyrośnie, będzie twardawy w dotyku i ładnie przyrumieniony. Odstawić w formie na kilka minut, a gdy nieco przestygnie, przełożyć na metalową kratkę, by ostygł całkowicie.

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.