Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pierogi z kapustą kiszoną
75 min
średni
02.11.2023
Składniki
- 5 szklanek mąki
- 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- szczypta soli i cukru
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 duże cebule
- 100 g oleju
- sól i pieprz
Jak zrobić pierogi z kapustą kiszoną
- Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na smalcu (najlepiej) lub na oleju. Dodać odciśniętą i posiekaną kapustę. (Uwaga, jeśli kapusta jest bardzo kwaśna dobrze jest ją wcześniej przepłukać pod wodą.
- Smażyć na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka i lekko przyciemni kolor. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto rozwałkować na cienkie koło i wykrawać szklanką kółka. Na każde kółko nałożyć po łyżce farszu i sklejać brzegi. Gotowe pierogi odkładać na oprószoną mąką stolnicę i przykryć ściereczką by nie obeschły.
- W dużym garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i gotować ok. 5 minut. Wyciągać łyżką cedzakową, polać stopionym masłem.
- Pierogi można podsmażyć na ładny, złoty kolor. Podawać z przysmażoną cebulką lub ze śmietaną.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze