Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Pizza po grecku
15 min
średni
02.11.2023
Pizza po grecku to składniki na topping do pizzy w stylu greckim. W jego skład wchodzą czarne lub zielone oliwki, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i ser feta. Polecamy wypróbować ten przepis.
Spis treści:
Składniki
- 1 duży cienki spód do pizzy (ok. 265 g) lub 2 małe po 150 g – gotowe lub domowe ( przepis na spód)
- 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w łódeczki
- 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek
- parę liści szpinaku
- 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki startego sera mozarella
Jak zrobić pizza po grecku
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C.
- Posmarować blat pizzy pastą z suszonych pomidorów. Skropić połową oliwy.
- Posypać startą mozarellą. Ułożyć pomidorki koktajlowe, posiekane oliwki, liście szpinaku oraz ser feta. Skropić resztą oliwy.
- Wstawić do piekarnika na najwyższy poziom. Piec przez 10 minut, aż spód zrobi się chrupiący, a pizza się przyrumieni.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze