Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Przepis na Pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Poziom trudnościśredni
02.11.2023

Składniki

  • 375g pakowanego ciasta francuskiego
  • 6 łyżek gotowego sosu pomidorowego
  • 100g cienkiej szynki
  • 100g startego, dojrzałego cheddaru/innego sera wg uznania
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub mieszanki ziół

Promocje na składniki

Jak zrobić pizzowe ślimaczki z ciasta francuskiego

  1. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 180C. Rozwiń ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni.
  2. Rozsmaruj na nim warstwę sosu, pozostawiając 1cm obwódkę wokół krawędzi. Ułóż szynkę równomiernie na wierzchu, a następnie rozrzuć tarty ser.
  3. Zaczynając od jednego z krótszych końców, zroluj ciasto tak mocno, jak to tylko możliwe. Chłodź w lodówce przez około 10 minut.
  4. Potnij tak przygotowaną rolkę na ok 12 równych plasterków, kładąc je płasko na 2 nieprzywierających tacach do pieczenia. Posmaruj każdego ślimaczka lekko ubitym jajkiem i posyp ziołami.
  5. Piecz przez 12-15 minut, aż ciasto urośnie i przyrumieni się na złoto.
LidiaKa Autor: LidiaKa

Komentarze

Odpowiedź dla użytkownika
Dziękujemy! Twój komentarz został wysłany do weryfikacji.
Coś poszło nie tak.

Ten przepis nie ma jeszcze komentarzy.