Szarlotka Lidlomix – przepis i wskazówki
22.04.2024
Placek czekoladowy z orzechami
40 min
średni
02.11.2023
Placek czekoladowy z orzechami wybranymi według własnego uznania to dobra propozycja na prosty deser. Proponujemy podawać z bitą śmietaną lub polany gorącą czekoladą.
Składniki
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 6 jajek
- 250 g ciemnej lub mlecznej czekolady
- 250 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów, posiekanych
- 100 g mąki
- Polewa:
- 200 g mlecznej czekolady, roztopionej i przestudzonej.
Jak zrobić placek czekoladowy z orzechami
- Piekarnik rozgrzać do 180 C.
- Masło zmiksować z cukrem na lekką i puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
- Czekoladę zetrzeć na tarce lub stopić, a następnie wmieszać do ciasta. Dodać orzechy i mąkę i wymieszać dobrze ciasto.
- Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i piec przez około 30 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić na kwadraty i polać czekoladą.
Podoba Ci się ten artykuł?
Komentarze