Jak zrobić placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym
Ziemniaki ugotuj w łupinach do miękkości. Dobrze jest to zrobić poprzedniego dnia, będą miały czas aby spokojnie wystygnąć.
Ostudzone ziemniaki obierz i przepuść przez prasę lub zmiel w maszynce do mielenia, przełóż do miski.
Dodaj jajka, posiekany koperek i szczypiorek, kurkumę, curry, mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wymieszaj do połączenia składników. Masy ziemniaczanej nie ugniataj, placki będą bardziej puszyste.
Zwilżonymi dłońmi uformuj zgrabne kotlety.
Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, 2-3 minuty z każdej strony.
Po usmażeniu osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Pieczarki opłucz pod zimną bieżącą wodą, wyczyść ręcznikiem lub ściereczką.
Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, aż będzie ciemnozłota.
Następnie dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki. Smaż aż odparuje nadmiar wody, który się wytworzy a pieczarki będą złociste.
Po tym czasie wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Sos redukuj dosłownie kilka minut na średnim ogniu.
Można go wzbogacić o łyżkę sosu sojowego, wtedy smak będzie pełniejszy.
Placki podawaj z sosem i ulubionymi dodatkami warzywnymi.